Milanoviću, rat je završen!

Raspirujući nacionalističke tenzije, vjerovatno htijući osvojiti glas više, Zoran Milanović servirao je braniteljima pladanj mržnje i tenzija, začinjen međuregionalnim zatezanjem odnosa. I ostalo je sve na pokušaju. Koliko god potpadali pod utjecaj huškačih ideologija zarad, naravno, vlastitih interesa, čovjek se izdiže iznad davno završenog rata i ratnih dešavanja. A njegovo obraćanje braniteljima bilo je upravo to.

No, drugi dio, onaj puno ekstremniji, Milanovićevu taktiku dovodi u subverzivnu destrukciju države i državnosti na čijem čelu nije! Nažalost, Bosna i Hercegovina je država na čijem čelu dvadeset godina na isti ili sličan način brendiraju svoj imidž nacionalističkih huškača upravo takvi koji su dobijali izbore od strane još uvijek neosviještenih građana.

Bježanje od odgovornosti je učestala pojava kod onih koji su opredijeljeni za kritiku, a nikako za napore iznalaženja rješenja kako poboljšati situaciju u samoj zemlji. Jer kako drugačije dobiti izbore nego raspirivanjem međunacionalnih tenzija, osvrtanjem na prava branitelja (kojih, da smo načisto oni i nemaju), nazivajući druge pogrdnim imenima, sa pogledom na religijsku notu i svakako na davno završen rat.

Vjerujem da Milanovićev stav nije zvanični stav Zagreba te da će i nakon 11. septembra, kada su u Hrvatskoj izbori, Hrvatska kao naš dragi susjed sa kojim smo uvijek rado pili kafu, nastaviti korektnu regionalnu potporu i saradnju. Milanoviću, rat je završen, bujrum na kafu, s nama običnim smrtnicima itekako je moguć dijalog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s